Bilgi Merkezi

POP3 ve IMAP nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

POP3 ve IMAP, gelen e-postalarınızı bilgisayarınıza ya da diğer cihazlarınıza indirmenizi sağlayan iletişim protokolleridir. Fakat bu iki yapının da fonksiyonel olarak birbirinden farkları var.  

POP3(Post Office Protocol Version 3), Postane Protokolü Sürüm 3’ü temsil eder. POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol ile bilgisayarınızda bulunan Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, vb. gibi istemciler aracılığıyla e-postaları bilgisayarınıza indirerek, e-postalarınızı sunucudaki  posta kutusundan silinmesi sağlanabilir.  Kullanılan istemcide, mesajın bir kopyasını sunucuda bırakacak şekilde yapılandırabilir. Bu işlem için kullanılan istemcide; Hesap Ayarları > E-posta Hesapları > E-posta adresinin üzerine çift tıklayın. Açılan  pencerede Diğer Ayarlar > Gelişmiş > İletinin bir kopyasını sunucuda bırak kutucuğunu işaretleyerek "Sunucudan .. gün sonra kaldır" bölümünden  belirlenecek gün kadar mailleriniz sunucuda kalacaktır. Silinmiş Öğelerden silindiğinde Sunucudan Kaldır'ı işaretleyerek Tamam'ı  tıklayın. Yapmış olduğunuz bu işlemin avantajı olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır.  Aşağıda avantaj ve dezavantajlar listelenmiştir.

IMAP(İnternet Mesaj Erişim Protokolü) size e-posta iletilerinizi doğrudan e-posta sunucusu üzerinde yönetme olanağı sunar. IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için daha iyi bir yöntem sağlar. E-postanızı Webmail, Outlook, cep telefonu, tablet üzerinden kontrol ettiğinizde, IMAP yeni e-postalarınıza erişilebilir olmasını sağlar.

POP3 ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. POP3 protokolü ise yalnızca e-postayı almak için kullanılır, e-posta alma işlemi TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilirken IMAP protokulünde TCP 143 numaralı port üzerinden gerçekleşmektedir. E-postaların gönderimlerinde ise SMTP protokolü kullanılır.

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar Nedir ?

  • POP3’te bir maili görüntülemeniz için kullanmış olduğunuz istemciye indirmeniz gerekir.  IMAP’de böyle bir zorunluluğunuz yoktur. Mailleriniz Webmail, Outlook, cep telefonu, tablet, vb. takip edebilir.
  • POP3’te her ileti içeriğiyle birlikte bilgisayarda kayıt altına alınır. IMAP' te ise siz istediğinizde kaydeder.
  • POP3'te giden mailler sadece e-posta adresinin kurulu olduğu bilgisayarda saklanır. IMAP’te Webmail, Outlook, cep telefonu, tablet,vb.. görüntülenebilir.
  • POP3’te mailler bilgisayardan silinebilir. IMAP’de ise maili silmek için sunucuya bağlanmanız gerekir.

POP3’ün Avantaj ve Dezavantajları

  • E-postalarınızın kurulu olduğu bilgisayarda yedeklendiği için sunucu kaynakları veri kayıplarından mailleriniz etkilenmez. İnternet bağlantınız olmadığında bile indirmiş olduğunuz eski maillerinize ulaşılabilir.
  • Yedekleme yapılmazsa bilgisayarda herhangi bir çökmede mailleriniz kaybolur. Bunun için düzenli yedek almanız gerekir.
  • Mobilde ve birçok bilgisayarda aynı e-mail adresi kurularak çalıştırabilir. Ancak POP3 kurulu olan cihazlardan ilk hangisi açılırsa mailler o cihazda olacak ve diğerinde görülmeyecektir.
  • Sunucuda bir kopyasını bıraktığınızda ve silme işlemini sadece istemciden gerçekleştirdiğinizde e-posta kutunuzun kotası zamanla dolacaktır.
  • Mail hesabınızın kotanızın yüksek olması gerekmez.


IMAP’in Avantaj ve Dezavantajları

  • E-postalarınızı birden fazla cihaz üzerinden takip ediyorsanız IMAP protokolü tüm cihazlarınızda senkronizasyon sağlar.
  • E-postalarınızı sunucu üzerinden takip ettiğiniz için belirli aralıklarla maillerinizin yedeğini almanız gerekir. 
  • Sistem mailleri sunucuda yedeklediği için mail kotasının sürekli dolması problem olacaktır. Bunun için kullanıcı tarafından gereksiz mailler silinerek mail kotasında alan açabilir. 
  • E-postalar sunucuda barındığı için sunucu kaynaklı bir problemde veri kayıpları ile karşılaşabilir. Bunun için düzenli yedek almanız gerekir. 






 

İlgili Makaleler